Cyklojízdy.cz - pražské cyklojí­zdy

Města cyklojízd: Praha | Brno | Plzeň | Ostrava | Liberec

Obsah:

Velká jarní cyklojízda projela Prahou

Na patnáct set lidí na kolech a různých jiných bezmotorových přibližovadlech bylo vidět včera po šesté hodině v ulicích Prahy. I pražská magistrála se na nepatrnou chvíli změnila na docela fajn místo. Fotografie, komentáře, videa. Co se o cyklojízdě píše jinde.

Jaká byla cyklojízda?

I přes poměrně chladné počasí se ve čtvrtek náměstí Jiřího z Poděbrad, tradiční startovní bod pražských cyklojízd, zaplnilo lidmi a bicykly. K vidění byla obyčejná kola, jednokolky, koloběžky, dvojklola, lehokola, elegatní městské Citybikes, skateboardy, longboardy, kolečkové brusle. Účastníci podepisovali petici Pět bodů pro Prahu. Na schodech a zábradlí kostela vystoupilo několik známých osobností stejně jako reflexní formace pro zářivou budocnost Kolouchův sen.


Pred startem jarni cyklojizdy 2008 Pet bodu pro Prahu na Jarni cyklojizde 2008
Ucastnici Jarni cyklojizdy 2008 Kolouchuv sen

Andělé v čele vedli cyklojízdu od Jiřího z Poděbrad dolů na magistrálu, kolem Hlavního nádraží do Holešovic, na Štvanici a přes Libeň do Loděnice v troji, kde již byla slyšet hudba a ze stánků stoupal dým. Díky spolupráci s policií a obětavým špuntařům vše proběhlo velmi hladce. Sanitka na magistrále projela pelotonem mnohem rychleji, než by mohla projet v té době jinak běžným zátarasem automobilů, a když jsme jeli podle kolejí, špuntaři kolem pelotonu ochotně prováděli tramvaje.

Andele v cele jarni cyklojizdy 2008 Andel v cele jarni cyklojizdy 2008
Cyklojizda sjizdi od Jiriho z Podebrad Cykliste na magistrale jaro 2008
Jarni cyklojizda 2008 Jarni cyklojizda 2008
Jarni cyklojizda 2008 Kolouchuv sen

Po setmění proběhla módní přehlídka reflexních prvků a podtrhla tak důležitý princip, že jezdit bezpečně na kole rozhodně neznamená vzdát se elegance, stylu ani punkerství.

Modni prehlidka na Jarni cyklojizde 2008 Modni prehlidka na Jarni cyklojizde 2008
Modni prehlidka na Jarni cyklojizde 2008 Modni prehlidka na Jarni cyklojizde 2008

Kudy domů?

Krátký klip z Jarní cyklojízdy od LifeLinesFilm.

Fotogalerie

Co o nás napsali

Zdá se, že letos nás bohužel média skoro úplně ignorují, ale přesto:

Česká Televize:V ulicích hlavního města jsou teď k vidění davy cyklistů. Přijeli totiž na velkou jarní cyklojízdu Prahou. […] A hlavním důvodem je, aby upozornili na to, že vlastně cyklotrasy a cyklostezky v Praze vůbec nejsou. A když už jsou, tak nenavazují. Magistrát naplánoval ve svém volebním období asi zhruba 150km nových cyklotras. Ty ale směřuje hlavně na okraj Prahy.

iDnes:Stejně jako jindy chtěla cyklojízda i tentokrát upozornit na nevyhovující podmínky pro cyklisty ve městě. “Třicet procent lidí by rádo jezdilo na kole, ale jezdí jen jedno procento. Proč?” klade si Křivohlávek řečnickou otázku. “Příčinou je chybějící infrastruktura. Nejsou tu stezky pro kola, oddělené pruhy a upravené křižovatky. Město sice stezky staví, ale alibisticky pouze na okraji města. V plánu pro tento rok je výstavba v Lipencích, Cholupicích nebo v Xaverovském háji,” vyjmenovává místa velmi vzdálená centru.

Britské listy:Kolo a cyklistika určitě patří do města a zcela určitě i do Prahy. Cyklistika je dnes nedílnou součástí pohybu společnosti v prostoru a snad i v čase do budoucna. Akce jasně ukázala zájem nejen Pražanů o tuto možnost pohybu po metropoli. Upozornila řidiče ve špičce pražského provozu, že cyklista je nedílnou součástí dopravy obyvatel Prahy po městě. Článek dále apeluje na to, aby akce nebyla zbytečně politizována nesouvisejícími tématy.

Asistence o.s.:Pro všechny, kdo jezdí na kole, je důležité mít své stezky, které nemusí sdílet s automobily. Když je ve městě dostatečné množství stezek, počet cyklistů narůstá a život v ulicích je pestřejší a lidštější. Lidé se zdravotním postižením, a zejména ti, kdo jezdí na vozíku, také mají své stezky. Tyto stezky nemohou vést stanicemi metra bez výtahů nebo po chodnících bez nájezdů.

Týden:
Lidé přesvědčení o tom, že po městě by se mělo jezdit raději na kole než autem, se ve čtvrtek večer sjeli na Jarní cyklojízdě, aby pražským politikům připomněli, že neplní své předvolební sliby.

Co teď


« zpět na titulní stránku

 

Kontaktujte nás na info@cyklojizdy.cz. Cyklojízdy podporují...

 na titulní stránku