Cyklojízdy.cz - pražské cyklojí­zdy

Města cyklojízd: Praha | Brno | Plzeň | Ostrava | Liberec

Obsah:

Velká podzimní cyklojízda — fotografie, komentáře, reportáže

Tři až čtyři tisíce lidí, podle prvních odhadů, přijely na velkou podzimní cyklojízdu podpořit přání mít možnost jezdit bezpečně ve městě na kole. Účastnící projeli na bicyklech pomalým tempem šestnáctikilometrovou trasu Prahou, aby se nakonec vrátili do výchozího bodu na vltavské nábřeží.

Podzimni cyklojizda 2008 Podzimni cyklojizda 2008
Podzimni cyklojizda 2008 Podzimni cyklojizda 2008
Podzimni cyklojizda 2008 Podzimni cyklojizda 2008
Podzimni cyklojizda 2008 Podzimni cyklojizda 2008

Účastníci si cyklojízdu užívali a kromě obyčejných kol bylo vidět i narůstající množství kol městských a různých dalších pochybných přibližovadel, jako jsou například tandemy nebo naopak jednokolky, choppery, různá umělecká kola, růžová kola, elektrokola, dokonce i konferenční kolo pro sedm pasažérů! Smutný byl však program na nábřeží v rukou Magistrátu Hlavního města Prahy. Zóna uzavřená v rámci dne bez aut se tak změnila z festivalu Evropského týdne mobility s pestrým programem mnoha neziskových organizací v naprostý kýč klobásek a cukrové vaty. Proslýchá se, že většina neziskových organizací zabývajících se příbuznými tématy nebyla na nábřeží se svými aktivitami vpuštěna a do posledních dní trvající zákulisní tahanice, zda bude smět Auto*Mat zahájit cyklojízdu z oficiálního pódia, málem vyústily v to, že by byl start cyklojízdy na poslední chvíli přesunut jinam.

Velký počet účastníků jízdy ale vzhledem k neobvykle nepříznivému počasí překvapil i samotné organizátory. Dává tušit, že ačkoliv cyklojízda je z větší části setkáním, festivalem a zábavnou akcí, pražští občané to myslí s přáním jezdit po městě na kole opravdu vážně.

Fotogalerie

Za poskytnutí některých fotografií u tohoto článku dále děkujeme Vavřinci Hutkovi, Karlovi Tůmovi, a Oleksovi Livinskému.

Podzimni cyklojizda 2008 Podzimni cyklojizda 2008
Podzimni cyklojizda 2008 Podzimni cyklojizda 2008

Co o nás napsali

Česká televize: Den bez aut završila triumfální cyklojízda Prahou

Prahou Na Kole: Určitě jste postřehli, že uniformita horských a trekových kol je dávno pryč. Včera byly k vidění tandemy, lehokola, elektrokola, cruisery, choppery, koloběžky, dětské vozíky, přivěšená kola, dokonce i “conference bike” pro sedm osob.

Pražský deník: [Evropský týden mobility] vyvrcholil v 15 hodin startem Cyklojízdy z Palachova náměstí, přes Těšnov, po magistrále na I.P. Pavlova, přes Nuselský most až na Budějovickou a zpět.

24 hodin: V 15:00 pak od Rudolfina vyjela manifestační cyklojízda Pražanů pořádaná sdružením Auto* Mat. To také u příležitosti Dne bez aut zveřejnilo další výzvy, které by magistrát podle nich měl splnit do příštího podzimu. Z vysvědčení, které Auto* Mat předal radním, vyplývá, že i když se město snaží vycházet cyklistům a chodcům vstříc, nestačí to.

MF Dnes: Prahou také projela manifestační “cyklojízda” Pražanů, jíž se podle odhadu zúčastnilo zhruba 3 500 cyklistů.

Pražský deník: Příchozí zpravidla své účasti na happeningu nelitovali, včetně Jindřicha Paukerta z Prahy 6. “Takovéto akce mají určitě smysl. Aut je v Praze opravdu hodně a mělo by se s tím něco dělat. Možná by neškodilo, kdyby se příště uzavřela větší oblast, třeba i ve všední den,” navrhuje.

Lidovky: Součástí programu byla také cyklojízda, která startovala od Rudolfina. Iniciativa Auto*Mat, která cyklojízdu pořádala, záměrně vytyčila trasu po místech, která jsou v Praze nejhůře postižena automobilismem. Na hromadný cyklistický výlet Prahou přijely stovky lidí.

Blesk: Akce se odhadem zúčastnilo 4000 lidí. ” Jezdí čím dál víc nadšenců. Do cyklojízd se hlásí všichni, kdo rádi jezdí na kole a chtějí si projet město tak, jak by se jim to jindy, za normálního provozu, nepovedlo. Častými účastníky jsou rodiny s dětmi,” komentovala celou akci Tereza Vohryzková z iniciativy Auto*- Mat, které jízdu pořádalo v rámci Evropského týdne mobility.

Prague Monitor: The event, which promotes the idea that bikes are legitimate traffic, was brought to Prague seven years ago by AutoMat, a non-governmental organisation which promotes sustainable mobility with the aim to improve living conditions in Prague. AutoMat has published statistics: Since the 1990s, Prague car traffic has increased enormously and today the city of 1.2 million inhabitants has one car for every two citizens. The number of bicycles in Prague is also high, but they are not suitable for daily transport due to the city’s heavy traffic. Critical Mass bike rides are held to draw attention to bike transportation and to persuade city officials to build more bike paths in the city centre.

Prahou Na Kole: Další velkolepá cyklojízda se bude konat v dubnu 2009 a bude určitě opět krásná, tentokrát v duchu jara! Velký soundsystém už bude opět pojízdný, takže hudba v ulicích nám rozhodně chybět nebude! Jestli je ale pro vás duben moc daleko, můžete přijet i na některou z menších cyklojízd, které se konají každý třetí čtvrtek v měsíci od 18:00 z náměstí Jiřího z Poděbrad. Aktuální datum je vždy uvedeno v levém dolním rohu fotografie na webu cyklojizdy.cz

Co teď

Podzimni cyklojizda 2008 Podzimni cyklojizda 2008
Podzimni cyklojizda 2008 Podzimni cyklojizda 2008
Podzimni cyklojizda 2008 Podzimni cyklojizda 2008 — barveni kol na ruzovo
Podzimni cyklojizda 2008 Podzimni cyklojizda 2008




« zpět na titulní stránku

 

Kontaktujte nás na info@cyklojizdy.cz. Cyklojízdy podporují...

 na titulní stránku