Cyklojízdy.cz - pražské cyklojí­zdy

Města cyklojízd: Praha | Brno | Plzeň | Ostrava | Liberec

Obsah:

Shrnutí cyklojízdového dění v roce 2011

[dlouhy-post]
Začíná další, již jedenáctý rok pravidelných pražských cyklojízd, které se nepřerušeně konají každý třetí čtvrtek v měsíci už od roku 2001. Nyní, v den tradiční Pupovy vzpomínkové cyklojízdy, která už pošesté zahajuje nový rok, nastává chvíle pro zpětnou reflexi dění v posledním roce a zároveň pro pohled vpřed na to, co nás všechny čeká v roce 2012. Dnes je čas na první část. Přehled roku 2011. Je to pravda trochu delší text, než tu bývá zvykem, ale pro obsáhnutí alespoň těch základních vazeb je to třeba.

Leden:

Prostřednictvím Auto*Matu byla vydána tisková zpráva s programem cyklojízd na takřka celý následující rok. Takovýto přehled vznikl vůbec poprvé, a to zejména díky iniciativě celé řady přátel, organizátorů kulturních akcí a podporovatelů pražského cyklohnutí, kteří už v předstihu nabídli, že se oni nebo jejich akce stanou hostitely jedné z cyklojízd.

Dvojice Vítek a Petr, tou dobou už cca půl roku koordinující cyklojízdy a informování o nich prostřednictvím webu, představila během tradiční Pupovy vzpomínkové cyklojízdy praktický krok ke zlepšení komunikace cyklojízdové komunity. Byl to pokus o sjednocení celé řady těžko uchopitelných internetových komunikačních kanálů do jednoho diskuzního fóra na této stránce. S odstupem času se dá říct, že forum rozhodně nefunguje tak, jak bylo zamýšleno.V tuto chvíli ho prakticky rušíme. Nicméně právě v okamžiku jeho představení se začala naše komunikace zlepšovat nezamýšleně úplně jiným způsobem. Začala se po delší době opět vytvářet aktivní skupinka, na jejíž přítomnost na každé cyklojízdě a na jejíž ochotu podílet se na přípravách a rozvoji cyklojízd se dá spolehnout.

Na cyklojizdy.cz jsme také zahájili průběžné informování o hlavních akcích městské cyklokomunity v Praze a ČR.

Únor:


Díky iniciativě několika aktivních členů  cyklojízdové komunity, Bajkazylu a nadšení mladého architektonického ateliéru H3T architekti vznikla a rovněž byla i poprvé testována opravdová pražská cyklospecialita  – cyklomobilní sauna. Je to takový úlet, že se o ní psalo i v několika zahraničních médiích a díky tomu nepřestává vyvolávat silné emoce, provokovat. Od té doby je v provozu a je ji možné pronajmout i mimo Prahu neb je převozitelná i vlakem.

Březen:


Po letech byla vzkřísena pozapomenutá tradice symbolického pálení Mo(to)rany, která na konci zimy zahřeje u srdce ty nejradikálnější odpůrce automobilismu a umírněnou většinu nechá v klidu a bez obav z nepředvídatelného.

Duben:

Velká jarní cyklojízda v režii Auto*Matu se uskutečnila s většími ambicemi, než tomu bylo v minulých letech zvykem. Výsledek vaší neúnavné pomoci s propagací cyklojízdy, masivní medializace spojením s kampaní Do práce na kole, nedocenitelné práce nové posily cyklojízdového týmu Ivy, korektních vztahů s představiteli policie způsobené bezproblémovostí předchozí Velké podzimní cyklojízdy a konečně skvělého počasí se dostavil! Odhadem 5000 účastníků cyklojízdy zdaleka předčilo většinu očekávání a nám tak už nezbylo než konstatovat, že ani Meet Factory už není schopná pojmout všechny dovnitř. Kdo se dovnitř dostal, asi nezapomene na fantastické vystoupení kapely DVA, či na napětí a atmosféru, kterou vytvořila fixed gear partička okolo turnaje v goldsprintu.

Květen:


Posílena úspěchem dubnové Velké jarní cyklojízdy a probíhající kampaní Do práce na kole, květnová “malá” cyklojízda vyrazila do netradiční destinace Jižního města v nezvykle velkém počtu zhruba 160 jezdců. Veliký peloton, značně neznámý terén a nadstandardní délka cyklojízdy až na okraj Prahy byly už samy o sobě dost výjimečné. I přes několik kolizí s pár agresivními jedinci po cestě a menší nedorozumnění s hostitelským festivalem Street for Art byla “ta květnová” asi jednou z nejúspěšnějších malých každoměsíčních cyklojízd. K tomu přispěl i její podtitul “květinová”, v jehož důsledku byla celá řada účastníků oděna, případně dekorována květinovými motivy.

Červen:


Cyklojízda spojila své síly s festivalem Tanec Praha a odměnou pro její účastníky, kterých dorazilo podobně jako v květnu, byla dvě originální taneční představení skupiny NANOHACH v krásném prostředí Riegerových sadů a Vítkova korunovaná finálním rozjímáním v kavárně na terase Národního památníku na Vítkově. Letní idylka.

Červenec:

Konečně se podařilo zrealizovat nápad propojit cyklojízdu a znalosti sochaře Pavla Karouse. Ten je známý především díky projektu Vetřelci a Volavky, v rámci něhož monitoruje normalizační plastiku ve veřejném prostoru. Zhruba 40 z vás, kdo i v deštivém počasí dorazili pravděpodobně neměli proč litovat. Pavel má výjimečný přehled o svém tématu a mnohým z nás tak otevřel oči a ukázal, že normalizační sochy nejsou jen kusem bronzu, či kamene v prostoru, ale skrývají se za nimi pozoruhodné příběhy jejich autorů, často velmi progresivních umělců více, či méně zápolících s tehdejším režimem.

Srpen:

Další početná cyklojízda (opět zhruba 150 jezdkyň a  jezdců) zarámovaná letní idylkou. Zpočátku to ale vypadalo všelijak. Na začátku se objevili po delší době dopravní policisté silně namítající proti uskutečnění cyklojízdy. Nakonec však došlo na rozumný kompromis, kdy PČR vysloveně eskortovala náš peloton, z čehož po nějaké době vyplynulo, že jsme se snad poprvé vůbec nemuseli starat o špuntování. Nejen my, ale i většina zasahujících policistů by asi byla radši, kdyby se mohli věnovat užitečnější práci. Leč takový měli rozkaz. Vedeni sympatizujícím trojským starostou jsme zažili triumfální průjezd (jedinou) hlavní trojskou ulicí a poté využili pohostinnosti venkovní vinárny-galerie Trojský kůň u Vltavy.

Září:

V rámci Auto*Matích celopražských pouličních sousedských slavností Zažít město jinak, na kterých se podílely desítky, až stovky lidí se uskutečnila i Velká podzimní cyklojízda. Ta se letos z mnoha důvodů zastřešených ideálním počasím povedla a byla opravdu VELKÁ. Odhadem okolo 8 000 nás jelo na kolech a koloběžkách Prahou z Náměstí Míru přes Václavské náměstí, magistrálu a Holešovice na Letenskou pláň. Na jednu stranu exkluzivní trasa, která se skoro dočkala setkání čela s týlem u Těšnovského tunelu, na druhou stranu trasa, s ohledem na program celého dne, trochu moc dlouhá. Na poslední chvíli se přihlásilo přes padesát špuntařů, nicméně bylo nás třeba mnohem víc, s čímž nebyl problém, jelikož se lidé spontáně špuntaři stávali během celé jízdy. Pouštěli jsme cíleně v maximální možné míře tramvaje a chodce na frekventovaných přechodech. Po celou dobu fungovala velmi dobře spolupráce s Dopravní policií a Dopravním podnikem. Konec cyklojízdy ozdobilo značně improvizované, zato však vděčné hromadné zvedání kol před staveništěm Blanky na Letné. Hodně lidí se bohužel poztrácelo během finální cesty na Letnou a zakočení si proto neužili.

Říjen:

Měsíc po záříjové slávě přineslo ošklivé počasí návrat do komorních vskutku komunitních kolejí. Užili jsme si společného nenuceného bloudění po Vinohradech a letos výjimečného večera před Bajkazylem na novoměstské náplavce. Odvážlivci zároveň zahájili cyklosaunovací sezónu.

Rozdíl mezi předchozí monstrózní akcí a komorní cyklojízdou pro několik desítek lidí byl impulzem pro změnu. V konečné podobě jsme dospěli k závěru, že rozšíříme počet lidí, kteří budou cyklojízdy na místě koordinovat, budou připraveni vést čelo. K Vítkovi se natrvalo přidali i Jakub a Iva a v lednu cyklojízdu povede zase Dan.

Listopad:

Cyklojízdu už vedl Jakub a dovedl ji do sympatizujícího divadla Archa, kde jsme plně využili divadelní stojan a vestibul, který je beztak koly naplněn denně. V rámci festivalu Akcent jsme byli pozváni a dostali slevu na fantastický hudební večer, o nějž se postarali Allstar Refjůdží Band a americko-belgičtí beatboxeři KVS. Jezdit na kole za kulturou je normální.

Od listopadové cyklojízdy mají všechny pravidelné pražské cyklojízdy souhlas příslušných lidí na magistrátu a v dopravní policii, jezdí se tedy bez debat legálně a nedochází vědomě k porušení žádných dopravních předpisů.

Prosinec:

V zimě dřív jezdilo tradičně jen pár přesvědčených cyklistů. Časy se mění a díky značnému nárůstu využítí kola pro dopravu a i díky nezvykle mírnému počasí je v ulicích Prahy vidět mnoho lidí na kolech i přes zimu. Prosincová cyklojízda tudíž snad poprvé nebyla tou úplně nejmenší. Přesto byla pojata velmi ležérně a mrazivá projížďka skončila na pro mnohé objevném koncertě kolům a cyklojízdám nakloněné jazzové kapely Fanfán Tulipán v Malostranské besedě.

Cyklojízdy a komunita pražských městských cyklistů kolem nich se za uplynulý rok posunuli značně kupředu. Velké cyklojízdy měly podstatně více účastníků, než kdy dříve, do prvního ročníku projektu Do práce na kole se zapojilo přes 180 firem a institucí a konečně pražské sčítače cyklistů vykázaly oproti předchozímu roku 50% nárůst vykonaných cest. Je tedy na čem stavět a doufejme, že alespoň tyto pozitivní trendy budou pokračovat dál.

Více fotografií najdete zde.

Za týmy cyklojízd a Auto*Matu

Vítek Masare


« zpět na titulní stránku

 

Kontaktujte nás na info@cyklojizdy.cz. Cyklojízdy podporují...

 na titulní stránku