Cyklojízdy.cz - pražské cyklojí­zdy

Města cyklojízd: Praha | Brno | Plzeň | Ostrava | Liberec

Obsah:

Pravidla cyklojízd

Všechny pravidelné pražské cyklojízdy mají povolení k zvláštnímu užívání komunikací. Naše jízda je plně legální.

 

Špuntování (z angl. “corking”) je činnost nezbytná pro bezpečný průjezd pelotonu cyklojízdy.

1)Spočívá v obsazování bočních příjezdů do trasy cyklojízdy a fyzickému zabránění proniknutí auta nebo motorky do těla cyklojízdy.

2)Špuntuje se od čela cyklojízdy, kde (standardně) dostanete pokyn od vedoucího jezdce, abyste obsadili určité místo a drželi ho dokud celá cyklojízda neprojede.

3)Pokud to jde, je ideální komunikovat pozitivně s řidiči a chodci, vysvětlit jim, co je to za akci, mít pro ně vysvětlující leták, který se rozdává na začátku cyklojízdy. Dobře fungují i kartony se sděleními typu: “Neblokujeme dopravu, jsme doprava.” , které také můžete získat na začátku cyklojízdy.

4)Můžete-li, vraťte se po projetí pelotonu opět na čelo, abyste mohli špuntovat další křižovatku. Cestou se eventuálně pokuste přimět účastníky cyklojízdy, aby sjeli vzniklé mezery a drželi peloton kompaktní, tedy krátký. Dbejte na dodržování cyklojízdových pravidel.

5)Při velkých cyklojízdách (jarní a podzimní) mohou špuntaři rovněž pouštět skupiny chodců na klíčových přechodech, či moderovat pouštění vozidel veřejné hromadné dopravy.

Vše je ve finále mnohem lehčí, než se zdá. Občas je vůči nám sice někdo agresivní, jsou to však velmi omezené výjimky.


« zpět na titulní stránku

 

Kontaktujte nás na info@cyklojizdy.cz. Cyklojízdy podporují...

 na titulní stránku