Cyklojízdy.cz - pražské cyklojí­zdy

Města cyklojízd: Praha | Brno | Plzeň | Ostrava | Liberec

Obsah:

Inspirace: Portland, The City that Works

V americkém Portlandu se velké cyklojízdy za podporu cyklistiky nikdy nekonaly — nikdy jich nebylo potřeba. Různé cyklojízdy bez politického podtextu se však jezdí v Portlandu několikrát do měsíce — pro zábavu, pro legraci, jako společenská událost, z lásky k bicyklu. Vždy na jaře probíhá v Portlandu dvoutýdenní festival Pedalpalooza a v tomto období startuje dokonce několik cyklojízd denně.

Portlandská administrativa začala cyklistickou dopravu a přívětivější městské prostředí prosazovat sama již v sedmdesátých letech, kdy pod nátlakem veřejnosti zamítla stavbu příměstského úseku dálnice ve směru na Mt. Hood a peníze místo toho věnovala na podporu cyklistiky. Portland pak postupně odstranil dálnici vedoucí po městském nábřeží a přetvořil ji v park. Koupil a zbořil parkovací dům v centru města, aby na jeho místě vztvořil Pioneer Courthouse Square — jedno z nejkvalitnějších nám veřejných prostranství ve městě i v zemi. Portland je nyní opakovaně hodnocen jako město s nejlepší kvalitou života v USA a současně americká jednička v podpoře cyklistiky. [V pondělí 14. dubna o tom promítáme filmy v kině Světozor]

Sushi cyklojízda, Portland
Sushi cyklojízda

A tak se v Portlandu jezdí různé cyklojízdy bez politického podtextu — několikrát do měsíce — pro zábavu, pro legraci, jako společenská událost, z lásky k bicyklu. Vždy na jaře probíhá v Portlandu dvoutýdenní festival Pedalpalooza a v tomto období startuje dokonce několik cyklojízd denně.

Jezdí se cyklojízdy s ochutnávkami sushi, cyklojízdy jednokol, cyklojízdy po místních graffitti, cyklojízdy na tajné místo, kde se pod otevřeným nebem promítají filmy, cyklojízdy s návštěvou těch nejlepších pekáren v okolí, cyklojízdy minibiků zakončené taneční party (minibiků), cyklojízdy s vodní bitvou i cyklojízdy svatební.

V rámci Pedalpaloozy 2007 se jely minimálně dvě cyklojízdy s cílem pomoci někomu přestěhovat veškerý nábytek z jednoho bytu do druhého a jedna cyklojízda s cílem přetvořit na chvilku několik parkovacích míst v centru města ve venkovní obývák: ,,Máte vozík? Přivezte svoje oblíbené křeslo (už několik máme). Pěknou pokojovou květinu? Přivezte ji. Jen kolo? Výborné, zaparkujeme společně.”

Odjinud: ,,Dnes jedeme na čokoládu. Ano! Plánujeme 3-4 lahodné zastávky, určitě bude dost čokolády k tomu, abychom na chvilku ukojili vaši touhu.”

Jezdí se cyklojízdy vedoucí po portlandských mostech, společné cyklojízdy do práce, cyklojízdy po těch nejhorších cyklostezkách ve městě, líbací cyklojízdy (staví pro daný účel na kruhových objezdech), cyklojízdy dvojčat a dvojníků, cyklojízdy…


Svatební cyklojízda v Portlandu
Svatební cyklojízda

Přečtěte si reportáž z Pedalpaloozy, kterou jsme z přeložili z Momentum, The magazine for self-propelled people pro server NaKole.cz.


« zpět na titulní stránku

 

Kontaktujte nás na info@cyklojizdy.cz. Cyklojízdy podporují...

 na titulní stránku