Cyklojízdy.cz - pražské cyklojí­zdy

Města cyklojízd: Praha | Brno | Plzeň | Ostrava | Liberec

Obsah:

Pojďte s námi do kina…

Pásmo krátkých dokumentárních filmů o kvalitě městského života ve dvou světových metropolích, americkém Portlandu a kolumbijské Bogotě, přináší silné svědectví o tom, jak mohou města vypadat, když preference není dána automobilům. Uvádí v pondělí 14.dubna ve 20:30 v kině Světozor iniciativa Auto*mat a Econnect.



Portland (Pioneer Courthouse Square)

Portland, hlavní město státu Oregon na západním pobřeží USA, je opakovaně hodnoceno jako místo s nejlepší kvalitou života v Americe. Občané se shodují: Již nikdo by tady nikdy nemohl být zvolen do jakékoliv veřejné funkce, kdyby jedním z hlavních bodů jeho programu nebyl rozvoj cyklistiky, stavba parků a zkvalitňování veřejných prostranství. Změna paradigmatu zde nastala, když se město v osmdesátých letech rozhodlo nepostavit již kompletně připravenou dálnici a najednou tak mělo obrovské množství peněz na jiné věci…


Bogota (StreetFilms)

Bogota je město potýkající se s problémy metropole třetího světa. Avšak tím, že se v posledních dvaceti letech rozhodla investovat peníze místo megalomanských dopravních staveb do zlepšení podmínek chodců a cyklistů, kvalitních veřejných prostor, knihoven, organizace celoměstských pouličních akcí a festivalů, podařilo se jí s chatrnými finančními zdroji mnoho jiných měst v lecčem předehnat, stát se příkladem pro svět a dát svým občanům důvod být hrdí na to, že žijí právě zde a ne nikde jinde…

Po projekci následuje debata se zástupci Auto*Matu a s ředitelem Kontaktní kanceláře města Vídeň COMPRESS Janem Krčmářem.

Mluvčí Oživení Magdalena Kýnová Učíková k tomu poznamenává, že Praze se zatím nedostává progresivních politiků. „Úspěšné příklady rozvoje podmínek pro pěší a cyklisty ve velkých městech z tak rozdílných míst, jako jsou Spojené státy a jižní Amerika, mají společný základ. Tamní řešení jsou překvapivě levná a snadná, vedou k výraznému zlepšení životního prostředí a zvýšení spokojenosti obyvatel. Podmínkou jsou ovšem politikové, kteří vidí dále než na konec svého volebního období, mají silné vize a velký cit pro vytváření živého města,“ řekla mluvčí Oživení.

Příznivce cyklojíz by mohlo zajímat, že každou neděli mezi sedmou hodinou ranní a druhou odpolední uzavírá Bogota přes sto kilometrů městských ulic pro automobilovou dopravu v rámci celoměstské pouliční slavnosti Ciclovía, které se účastní až milion lidí. V uzavřených ulicích se lidé pohybují pěšky nebo na kolech. V městských parcích jsou vztyčena pódia, u kterých mohou návštěvníci poslouchat koncerty pod otevřeným nebem, nebo pod vedením instruktorů cvičit aerobic či jógu. Vedení města se domnívá, že vedle přínosů pro lidské zdraví jsou tyto nedělní akce významné pro integraci různých sociálních skupin obyvatel.


Kino Světozor


« zpět na titulní stránku

 

Kontaktujte nás na info@cyklojizdy.cz. Cyklojízdy podporují...

 na titulní stránku