Cyklojízdy.cz - pražské cyklojí­zdy

Města cyklojízd: Praha | Brno | Plzeň | Ostrava | Liberec

Obsah:

Vídeň: tisíc kilometrů cyklotras a především kvalitní veřejný prostor

Ve Vídni už cyklistika dávno není jen sportem, v posledních dvaceti letech se z ní stal plnohodnotný druh dopravy,” vysvětlil ředitel Kontaktní kanceláře města Vídně COMPRESS v Praze Jan Krčmář. “Rozvoj cyklistiky vedl k celkovému zklidnění dopravy v centru a zvýšení bezpečnosti. Jakmile se v ulicích snížil počet aut, město celkově ožilo. Kola tak postupně vedla k zásadní proměně veřejného prostoru,” popisuje efekt investic do cyklistické infrastruktury Krčmář. Citujeme dále z tiskové zprávy občanského sdružení Oživení a iniciativy Auto*mat o jimi pořádané středeční tiskové konferenci:


Michal Křivohlávek z iniciativy Auto*Mat upozorňuje, že stavět cyklostezky nestačí. “Klíčová není výše investic, ale koncepce, respektive rozhodnutí, komu věnovat dopravní prostor. V Praze zatím převažují auta, Vídeň dává přednost pěším a cyklistům.”

Podle Křivohlávka je k proměně města důležitý mix různých konkrétních opatření – zprůjezdnění jednosměrek, předsazené prostory pro cyklisty na křižovatkách, povolení jízdy cyklistů v pruzích pro autobusy, víceúčelové jízdní pruhy, zóny Tempo 30 a další. “Praha je v tomto směru na samém počátku cesty, některá opatření ve městě zatím vůbec nenajdeme,” řekl Křivohlávek.

“Známkou kvality dopravní infrastruktury je vstřícnost ulic k chodcům, k matkám s kočárky, seniorům či invalidům,” popisuje deficit Prahy mluvčí Oživení Magdalena Kýnová Učíková. “Zásadní je upravit komunikace tak, aby se předešlo nehodám (6). Pouhé statistiky nehod jsou ale jen jedním z úhlů pohledu. Nejpřesnější obrázek si uděláte, když se projdete po Vídni a po Praze. Rozdíl je právě v kvalitě a bezpečí veřejného prostoru. Praha má stále příliš mnoho bariér a její plánování určují zastaralé přístupy,” řekla mluvčí.

Auto*Mat a Oživení chtějí na příkladu Vídně ukázat, že podpora udržitelných druhů mobility má smysl. Obě organizace proto předají materiál s fotografiemi opatření z Vídně magistrátu i úřadům městských částí. Slibují si od toho větší zájem úředníků i politiků o úspěšné příklady odjinud. Zdrojem materiálů a fotografií je Kontaktní kancelář města Vídně COMPRESS v Praze.

Až do podzimu probíhá podpisová akce Auto*Matu a Oživení nazvaná Pět bodů pro Prahu, která požaduje zavedení progresivních a přitom levných opatření. “Žádáme konkrétní kroky, které zlepší podmínky pro chodce a cyklisty, zvýší bezpečnost a zkvalitní ulice Prahy. Jde o nastartování pozitivních trendů k proměně celého města,” řekl Michal Křivohlávek z Auto*Matu.

Plné znění tiskové zprávy včetně příloh naleznete na stránkách Auto*matu zde


« zpět na titulní stránku

 

Kontaktujte nás na info@cyklojizdy.cz. Cyklojízdy podporují...

 na titulní stránku