Cyklojízdy.cz - pražské cyklojí­zdy

Města cyklojízd: Praha | Brno | Plzeň | Ostrava | Liberec

Obsah:

Fotografie, reportáže, videa z velké Jarní cyklojízdy 2009

Asi tisíc lidí a minimálně jedna pojízdná čajovna přijeli na letošní cyklojízdu na pár momentů přetvořit tvář městských ulic. Vyjeli jsme čtvrt hodiny po šesté z náměstí Jiřího z Poděbrad a protáhli se ulicemi Vinohrad až na magistrálu, po které jsme si to svištěli dál dolů, užívali si svobodu pohybu, prostoru a bezpečí. Prohlédli jsme si historickou budovu Hlavního nádraží tak, jak ji normálně nikdo nikdy nevidí, protože pohled má člověk velmi omezený, když je z okénka automobilu. My jsme si naopak užívali zapadající sluníčko a vítr kolem uší.

dsc_3946.jpg dsc_3929.jpg

Z magistrály jsme sjeli na nábřeží, přejeli Mánesův most a vystoupali nahoru na Letnou, kde všudepřítomné kolony aut lemovaly staveniště tunelu Blanka. Právě obrovské haldy hlíny na Letné a v budoucnosti právě takové haldy automobilů chrlené tunelem dálničního typu jsou způsobem, kterým se podle billboardů na její ohradě snaží současné vedení města ,,být pražanům blíž”. Ne nadarmo musel pražský magistrát před pár týdny dementovat zprávu, že prý plánovaný tunel pod Karlovým mostem je jen aprílový žert…

dsc_3891.jpg p1060963.jpg
p1070110.jpg p1070084.jpg

Ty tam jsou doby, kdy mezi účastníky cyklojízd převažovala sportovní kola a pestrobarevné dresy — ve čtvrtek jsme viděli mnohem víc městských kol, košíků, stylových kabelkek připnutých na nosič, lidi, kteří se oblékli na příjemnou projížďku do kina. Ta změna tu je, je velká a je významná. V koncentrované formě vyzdvihuje něco, co vídáme denně v ulicích. Pro víc a víc lidí se jízdní kolo stává příjemnou a běžnou součástí dne. A tak bylo více než příznačné, že tato cyklojízda po dlouhé době nekončila někde v parku, ale právě přímo v ulicích…

dsc_0038.JPG dsc_0361.JPG
dsc_0266.JPG dsc_0324.JPG
dsc_0255.JPG dsc_0159.JPG
dsc_0267.JPG dsc_0427.JPG

p1070083.jpg p1070148.jpg

Večerní projekce filmu Auto*Mat pak zarámovala celou akci hlubším kontextem snahy sdružení Auto*Mat o přívětivější tvář města. Režisérovi Martinovi Marečkovi se podařilo nejen hravým a vtipným způsobem zachytit vznik hnutí stojícím za akcemi jako jsou známé cyklojízdy, ale i poskytnout sondu do skutečných problémů Prahy jako města i do ,,automatismů” (jak tomu Martin rád říká), kterým jako její obyvatelé často podléháme. Dokument Auto*Mat se po své premiéře v zahraničí jistě bude při různých akcích v Praze promítat ještě mnohokrát. Určitě vám dáme vědět.

dsc_0439.JPG dsc_0476.JPG
dsc_0483.JPG dsc_0544.JPG
dsc_0556.JPG dsc_0453.JPG

Co o nás napsali

Pražský deník: Centrem metropole projela ve čtvrtek jarní cyklojízda.

iDnes: Cyklisté, bruslaři a řidiči dalších bezmotorových prostředků vyrazili večer v 18:00 z náměstí Jiřího z Poděbrad, odkud pomalou jízdou projeli přes magistrálu do Holešovic ke kinu Oko. Z parkoviště v ulici před kinem se stalo místo pro setkávání lidí a volný čas.

Co dál

Fotogalerie

Za fotografie k tomuto článku děkujeme Luboši Kotkovi a Anně Šolcové

Reportáže, fotoreportáže

Klip

Píše nám Lukáš Černý: ,,Chtěl jsem se podělit o jedno video — nedávno jsem jel na kole po Praze a převálcovala mě velká skupina cyklistů. Tolik cyklistů jsem ještě pohromadě neviděl — všichni říkali, že prý jedou z práce, jako já. Tak jsem se k nim přidal :) Měl jsem u sebe zrovna videokameru, neváhal jsem a točil :)

Ohlédnutí: Jarní cyklojízda 2007, Cyklosymfonieta

Poděkování Dana Mourka

Podle meho stridmeho odhadu se vcera zucastnila na 2.000 lidi a to nejen cyklistu,. ale i kolobezkaru, inlinistu a skataku, DIKY vsem za ucast z organizatoru hlavne Michalovi Krivohlavkovi za koordinaci, Jakubovi Hardilkovi za supernapad s cykloparkovanim a komunikaci s medii, Martinu Skalskemu za chrleni tiskovych zprav o cyklojizde, Tereza Vohryzkove za stanky a produkci, Ladovi Azubovi za moderovani a „hlas lidu”, Radce Valigurove za finance, pak hlavne Dobry cajovne za cajosajdkaru /fakt vymakany!!!/, Jakubovi Smolikovi za soundsystem /Kubo priste trochu pritvrd, cyklojizdovy songy patrily vzdy Asian Dub Foundation a Massive Attack!/, vsem spuntarum /jen kdyby nas to nechala policie delat samotny/, Martinovi Mareckovi /myslim ze applaus po filmu byl vymluvny/ , Lubosovi Kotkovi a dalsim za fotografovani a komu jeste…no a pak vam vsem co jste dorazili.

I pocasi se umoudrilo, trasa vyborna lepsi se neda vymyslet pak snad uz jen tunely… /opravdu tristni je cela Blanka, na te stavbe se odhaluje cela nesmyslnost staveb inspirovanych ze 70.let, jeste aby si pozvalo mesto tanky na zatezkavaci zkousky…a jsme tam kde jsme byli s Nuselakem/ a nejlepsi prislo nakonec!!! Film Auto*Mat se doufam stane hitem sezony a snad budem mit moznost ho videt jeste pri jine prilezitosti.

Poslete fotky a uz se zacnete pripravovat na kveten a cerven, zacina kulturni sezona s kolem!!!


« zpět na titulní stránku

 

Kontaktujte nás na info@cyklojizdy.cz. Cyklojízdy podporují...

 na titulní stránku