Cyklojízdy.cz - pražské cyklojí­zdy

Města cyklojízd: Praha | Brno | Plzeň | Ostrava | Liberec

Obsah:

Lednová cyklojízda ve znamení naděje

Ve čtvrtek 19. ledna se od 18h uskuteční už sedmá Pupova cyklojízda. Tradiční akce, věnovaná symbolické vzpomínce na jednoho ze zakladatelů pražského cyklohnutí a iniciativy Auto*Mat Honzu “Pupa” Bouchala se letos ponese v duchu nadějného očekávání. Trvalo 6 let vyjednávání, lobbingu a času konkrétních jednotlivců, aby se konečně dosáhlo rekonstrukce nebezpečné křižovatky na Nábřeží kpt. Jaroše. Vypadá to, že na jaře se snad dočkáme. Praha však ještě nemá vyhráno. Magistrát musí na rekonstrukci uvolnit potřebnou sumu peněz, o čemž se rozhodne v nejbližších dnech.

V souvislosti s rekonstrukcí se znovu obnovují i snahy Pupových přátel a cyklokomunity o zbudování Pupova pomníku na místě nehody, jemuž dříve stálo v cestě nepochopení ze strany PČR pro vítězný návrh od Davida Černého. Na druhém místě se před lety umístil návrh Krištofa Kintery a právě o těchto dvou variantách se budeme s odstupem několika let znovu bavit i nyní. Maximum aktuálně dostupného infa v článku Prahounakole.cz: Svítá na Kapitána Jaroše?

Aby toho nebylo málo, rozjel se vehementně projekt zklidnění Moskevské a jejího okolí ve Vršovicích, dějí se velké věci ohledně humanizace magistrály a na Praze 1 už si alespoň nechali zpracovat seznam míst, kam by stálo za to umístit cyklostojany. Je to jen výběr z toho, co se okolo nás (za účasti mnoha spolutvůrců cyklojízd) odehrává. Ačkoliv adresná podpora městské cyklistice jako takové od magistrátu reálně od roku 2009 mizí a nyní se zdá, že zmizela úplně (oproti i tak zdaleka podhodnoceným 50 milionům v minulém roce dá magitrát na investice do cykloinfrastruktury v roce 2012 pouhých 8 milionů  – pro porovnání kontroverzní bazén Šutka letos 300M, celkem 800, sloninec a hrošinec v zoo 225M,  a konečně Blanka: i letos 4,8miliardy… atd.), jsou tu ještě městské části, kde můžeme sledovat pozitivnější vývoj. A navíc, ujeli jsme toho loni na kole cca o 50% víc než rok předtím.

Poklidnou vzpomínkovou cyklojízdou pojedeme z Jiřího z Poděbrad se zastávkami v místě Honzova pracoviště ve Sněmovní ulici odkud naposled vyjel a ke “ghost biku” na místě, kde k nehodě došlo. Následně se i s těmi, kdo dorazí pěšky přesuneme do nedalekého kina OKO, kde bude i letos možnost mezi sebou prohodit pár slov.

Přibližný harmonogram:

18:00 – začátek cykojízdy z Jiřího z Poděbrad

18:30 – příjezd do Sněmovní

19:20 – pieta na kpt. Jaroše

20:00 – zakončení v Bio OKO

Přidejte se k akci na FB a vemte i své přátele. V lednu je to s oblečením na kolo podobné jako s oblečením na chůzi. A vůbec… je tohle vůbec leden?

A kdybyste měli návrh na téma, či cíl cyklojízdy na rok 2012, pište je na info@cykojizdy.cz. Kromě ledna, dubna (Velká jarní) a září (Velká podzimní) jsou k dispozici všechny ostatní 3. čtvrtky v měsíci od 18h.

English summary:

On Thursday January 19th 6 pm starts the January Prague Critical Mass ride” With Hope in Change”. As usually we set out from Jiří z Poděbrad square, where you find us in front of the church. Every January we commemorat the death of our biking fellows – especially of Honza „Pup“ Bouchal one of the main movers of the Prague urbancycling movement.

Traditionally we go to Malá Strana to Sněmovní street where we commemorate both fellows on the courtyard of a building where Pup went on that day when it happened as usually by bike from. Then we move to the accidentpoint at Nábřeží kpt. Jaroše where after couple minutes as hommage to Pup we saddle our bikes for the last etap to warm up and chat in the bar of Cinema OKO inKřižíkova street.


« zpět na titulní stránku

 

Kontaktujte nás na info@cyklojizdy.cz. Cyklojízdy podporují...

 na titulní stránku