Cyklojízdy.cz - pražské cyklojí­zdy

Města cyklojízd: Praha | Brno | Plzeň | Ostrava | Liberec

Obsah:

Velká podzimní cyklojízda

Pojeďme si pro 2%!

(English info below)

I přes zvyšující se zájem o pro město levnou a městotvornou neautomobilovou dopravu Praha snižuje výdaje nejvíce právě na ni. Velká podzimní cyklojízda to chce změnit. Požaduje po městu, aby vydalo alespoň 2 % rozpočtu dopravních investic na cyklodopravu!

Sobota 14. září v 15:00 z Václavského náměstí


Velká podzimní cyklojízda vyrazí v sobotu 14. září v 15:00 z Václavského náměstí. Jako předvoj nadcházejícího Evropského týdne mobility upozorníme na nesmyslné snižování výdajů města na neautomobilovou dopravu. Již téměř pro tři procenta všech cest*, které Pražané po městě denně urazí, si totiž zvolí jako hlavní dopravní prostředek kolo. Hlavní město to ale nereflektuje. Změňme to! Ukažme politikům, že nám není lhostejné, zač se utrácí naše peníze.  Řekněme jasně a nahlas, že chceme, aby město vyčlenilo alespoň 2 % svého rozpočtu na dopravu pro další potřebný rozvoj cyklistické infrastruktury a cyklodopravy!

Vloni se magistrát pokusil rozvoj pěší a cyklistikcé dopravy zcela odepsat, když na ni v rozpočtu nevyčlenil ani korunu. V tu samou dobu šly na jeden sporný tunel pro autodopravu miliardy. Teprve odpor veřejnosti to zastavil. Politici a úředníci si musí uvědomit, že ulice a náměstí Prahy nejsou autodrom, ale prostor pro život lidí.

Jak pojedeme?

Velká podzimní cyklojízda je jedinečnou příležitostí pro takový apel na naše politiky. Po třetí hodině odpolední se vydáme na trasu, která je tentokrát naplánována na délku 12 km a protože pojedeme rychlostí cca 12km/h přívětivou všem kategoriím cyklopražanů, bude trvat kolem jedné hodiny, než dorazíme do cíle. Z Václavského náměstí vyrazíme směr Žižkov, poté ulicí Husitská a Koněvova až na Krejcárek odkud se spustíme do Libně a Holešovic. Přes Štefánikův most se pak vrátíme zpět na Václavské náměstí. Dáme teď větší prostor závěrečnému cyklosouznění? Po skončení cyklojízdy budeme mít příležitost navštívit první letošní Smetanovo nábřeží bez aut.

K cyklojízdě se připojí lední medvědi

Klimatické změny, způsobené spalováním fosilních paliv, se nejvíce projevují v Arktidě, domově ledních medvědů. Je ironií osudu, že  právě zde chce tohoto nepříjemného jevu využít Shell a Gazprom a společně i zvlášť tam těžit ropu. K Velké podzimní cyklojízdě se proto připojí pražská dobrovolnická skupina Greenpeace. Greenpeace pořádá celosvětově Iceride – cyklojízdu s ledními medvědy na podporu vyhlášení chráněné rezervace v Arktidě. I lední medvědi dobře vědí proč chtějí alespoň 2% Pražského dopravního rozpočtu  na cyklodopravu. Doufáme však, že nebudou jediným zpestřením Velké podzimní cyklojízdy. Vícekola, soundsystémy, převleky, vysoká kola, divnokola, masky, kazeťáky, vícekolky, vozíky, barvy, nápisy a hlavně veselí lidé, co kus to originál! To vše k cyklojízdě patří. Postarejme se o to my všichni.

 

Nemáte kolo a chcete se účastnit? Půjčovna kol OKOLO nabízí prvním 60 zájemcům zapůjčení kola na cyklojízdu za pouhých 100 korun. Nevíte jak po Praze a bojíte se cesty z/na cyklojízdu? Použijte aktualizovaný vyhledávač pražských cyklotras prahounakole.cz. Přidejte se k události Velká podzimní cyklojízda 2013 na Facebooku a zvěte své přátele!

Přidejte se k organizátorům

Můžete-li nabídnout vaši dobrovolnou pomoc s přípravami a průběhem, budeme moc rádi. Ve středu 21. srpna v 19:00 proběhne koordinační setkání dobrovolníků. Můžete nám však pomoct i bez účasti na tomto setkání. V případě zájmu o dobrovolné zapojení pište na vaclav.mucala@auto-mat.cz

Co bude potřeba?

Jsou-li vám naše převážně dobrovolně vykonávané aktivity milé, podpořte je finančně členstvím v Klubu přátel Auto*Matu. Množství času a peněz, které na ně vynaložíme je značné. Příspěvky členů Klubu přátel tvoří již okolo 30% rozpočtu Auto*Matu. Za vaši podporu a tím umožněnou nezávislost moc děkujeme a vážíme si jí! 

 

Big fall Critical Mass ride 

You`re all kindly welcome to take part at the big fall Critical Mass ride 2013 that starts Saturday September 14th from Václavské náměstí pedestrian zone. The meeting is set to 3pm. After the Critical Mass ride is over we’ll experience the bikelifting ritual at Vaclavske Namesti.

Join the FB event Velká podzimní cyklojízda 2013, share it and invite your friends.

OKOLO bike rental in Revoluční street offers 60 bikes for rent for only 100 CZK on Sep 14th. Reservation recommended.

Join the crew

If you were interested in taking part at least symbolically in the set up of the event, please help us with posters distribution or with „corking“ of the ride as such. Those intersted please write to vaclav.mucala@auto-mat.cz


« zpět na titulní stránku

 

Kontaktujte nás na info@cyklojizdy.cz. Cyklojízdy podporují...

 na titulní stránku